HAŞHAŞ

 

  HAŞHAŞ (Uşak Haşhaş Ezmesi) 

        Haşhaş tohumunun hasat edilmesi, temizlenmesi, kavrulması, soğutulması ve taş değirmenlerde ezilmesi suretiyle üretilir. Uşak Haşhaş Ezmesinin üretimi sarı ve mavi (siyah) haşhaş türleri kullanılarak iki şekilde yapılır. Mavi (siyah) haşhaş ezmesi kahvaltılık olarak kullanılır ve bal veya pekmez ile karıştırılarak tüketilir. Uşak Haşhaş Ezmesinin üretiminde, haşhaş tohumları dışında herhangi bir katkı, dolgu maddesi ya da koruyucu madde kullanılmaz. Uşak Haşhaş Ezmesinin geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.